Videokártya csere néhány egyszerű lépésben

A videokártya csere mindig nagyszerű élmény. Átlag PC felhasználók 4-5 évente, játékosok 2-3 évente, esetenként gyakrabban cserélnek videokártyát. Ilyenkor pedig napokig megy a csúszkák állítgatása, driverek és tune programok töltögetése, hogy miként is néznek ki a játékok most, egy többszörösen erősebb videokártyával. Az fps-ek is alaposan megugranak, így pedig mindjárt megjön a játékkedv. Ezeket az élményeket azonban nem adják olcsón, sőt, a drágánál is sokkal drágábban.

A 2016-ban megjelent GeForce GTX 10-es széria szuper jól sikerült, ráadásul 2017 elején megérkezett GTX 1080 Ti rátett egy lapáttal. Ez azért is volt jó hír, mert a GTX 1080 ára megindult lefelé, az emberi ésszel is felfogható régiókba. De még ennél is jobb ajánlat lett a GTX 1650, a GTX 1660 és GTX 1660Ti sorozat, ami már majdnem a nyomába ér a belépő szintű RTX-nek. A tavaly piacra került RTX-2060 vagy RTX-2060S, RTX-2070 árazása még mindig a felső kategóriában tanyázik. A teljesítményük alapján, azonban hozzák, azt amit jogosan elvárhatunk a pénzünkért. A csúcson továbbra is az RTX-2080 és az RTX-2080Ti figyel, áruk ehhez mérten magasan, 320 ezer forint felett.

De az AMD-t se felejtsük ki. Lehet, hogy nem hozott véres forradalmat és hatalomátvételt a csupán átmatricázással készült RX 570 és RX 580, azonban a régi 400-as modellek árán hozott nagyobb teljesítményt és azért mindkét kártya vígan elboldogul bármilyen játékkal, maximális részletesség és 1080p/1440p mellett. Az újabb modellek, mint a tavaly megjelent RX-5700 és RX-5700XT sorozat, picit szerényebb áron kínálja a hasonló FPS teljesítményt nyútó RTX-2070S. A csúcs az AMD piacán a RADEON VII, igazi technológiai remekmű.

Csak pár adat a specifikációból: 7 nanométeres processzor, 16GB HBM2-es memória, 1TB/s memória sávszélesség, és durván másfélszer gyorsabb, mint a Vega64!

Lássuk, hát hogyan néz ki a videokártya csere a gyakorlatban. Az alábbi leírás asztali számítógépbe beépíthető videokártyára és MS Windows operációs rendszer környezetre vonatkozik. A laptopokban speciális videokártyák vannak speciális, illetve egyedi foglalattal, ezekre itt mosst nem térünk ki!

Mielőtt pénzt költenénk, tájékozodjunk!


Számos asztali számítógép nem rendelkezik 16xPCI Express (PCI-E) bővítő hellyel az alaplapon. Vizuálisan vizsgálja meg az alaplapot, illetve tekintse meg a számítógépére vonatkozó termékspecifikációkat, (alaplap típus kompatibilitási lista, stb.), mielőtt megpróbálna PCI-e videokártyát beépíteni. Ha az alaplap nem rendelkezik ilyen 16xPCI-e csatoló felülettel, akkor sajnálatos módon nem lehet videokártyát beépíteni.
Ha nagy teljesítményű grafikus kártyát tervez beépíteni, előfordulhat, hogy szükséges lesz a hálózati tápegység cseréje a grafikus kártya beépítéséhez, előzetesen tájékozódjon erről a grafikus kártya gyártói oldalán.
Kompatibilitás ellenőrzése. Mindenképpen meg kell győződni, arról, hogy a beépíteni kívánt videokártya beépíthető-e a gépbe. Csatolófelület, tápegység igény, fizikai méret, egyebek.


Szükség lesz még csavarhúzóra és egy stabil, tiszta, lapos munkafelületre, mely lehetőség szerint nem szőnyegezett.

Első lépés:
a videó illesztőprogram eltávolítása.

Mielőtt szétszednénk a gépet, készítsük elő az új kártyának a terepet, azaz távolítsuk el az aktuális videó illesztőprogramokat és a beállításokat.

Windows10-es rendszer esetében: Start menü -jobb gomb- Eszközkezelő. Az eszközkezelőben a videokártyák fülön találjuk az aktuális grafikus kártyánkat, vagy kártyáinkat. Kattintsunk az eltávolítani kívánt eszköz nevére, amely kapcsolódik a használt eszköz márkájához. Kattintsunk, az Eltávolítás lehetőségre, majd az OK gombra.


Zárjunk be mindent, állítsuk le, majd kapcsoljuk ki az egész rendszert.

A ház kinyitása.
Figyelem:
A fémpanelek élei képesek az emberi bőr elvágására. Ne húzza végig a bőrét a számítógép egyetlen belső fém élén sem!

Húzzunk ki minden kábelt. Távolítsuk el a csavarokat. Csúsztassuk el az oldalpanelt és tegyük félre.
Ha cseréli a videokártyát egy újabbra, akkor, a rögzítőcsavar (és ha található PCI-e kiegészítő táp csatlakozás), eltávolítása után vegye ki azt. Egyes alaplapokon van egy biztonsági PCI-e zárófül, ezt is nyissuk ki, majd emeljük ki a foglalatból.

Ha egy új videokártyát épít be, távolítsa el a csavart a szabad foglalat melletti takarólemezből. Egyes házakból ezt a lemezt óvatosan ki kell törni. Helyezzük be az új kártyát. A kártyának szorosan és egyenes kell illeszkednie a csatlakozó nyílásba. A hátsó takaró lemeznek, a számítógép hátoldalán pontosan a belső élhez kell csúsznia. A csavar, mely a kártyát a házhoz rögzíti, egy vonalban kell, hogy legyen a házon található furattal. Rögzítsük a kártyát a tartócsavarral.



Amennyiben van, csatlakoztassuk a grafikus kártya tápegység csatlakozóit.

Illesszük vissza az oldallemezt a helyére, majd rögzítsük a csavarokkal.

Szoftverek és illesztő programok telepítése.
Csatlakoztassuk a hálózati kábelt, valamint a többi kábelt is, amiket kihúztunk.
Kapcsoljuk be a gépet. Ha mindent jól csináltunk a rendszer minden gond nélkül el fog indulni.
A Windows automatikusan felismeri az új hardvert és a saját megítélése szerint ellátja valamilyen általa jónak tartott driverrel is. Ha van a gépünkben CD/DVD meghajtó, akkor a kapott gyári drivereket és szoftvereket telepítsük a CD-ről. Ez egy automatikus folyamat (kövessük a képernyőn megjelenő utasításokat) általában egy next-next-finish telepítés, majd újraindítás. Ha nincs CD/DVD meghajtónk, akkor az interneten keresztül a videokártya gyártójának az oldaláról kiválasztva a megfelelő verziójú meghajtó programot töltsük le, majd indítsuk el telepítést. A folyamat hasonló lesz, az előbb leírtakhoz next-next-finish, ahogyan a képernyőn megjelenik
A végén indítsuk újra a számítógépet.

Az új videokártya most már telepítve van, és megfelelően kell, hogy működjön. Ha nem így van, és nem működik megfelelően, akkor elképzelhető, hogy fel kell vennie a kapcsolatot egy szakemberrel, aki segítségére lesz. Hívja munkatársainkat, készséggel segítünk!