Egyedi számítógépek tervezése, építése szakszerűen


Nem csak a csúcskategóriás gamergépek szerelmeseinek éri meg saját PC-t építeni. Az alsóbb kategóriában is rengeteg pénzt takaríthatunk meg, ha saját konfigurációt tervezünk és állítunk össze.

A PC építés az utóbbi időben ismét egyre népszerűbb, bár az asztali számítógépek eladásai elmaradnak a laptop eladásokkal szemben. Ennek számtalan oka lehet, de az biztos, hogy az egyik fő ok a kényelem. A laptop vásárlója hazaviszi, kibontja a dobozt, bekapcsolja a gépet és máris használatba veheti. Dolga végeztével összecsukja és a táskájába teszi, magával viheti bárhova. Nem kell összeszerelni, nincsenek felesleges hardver kompatibilitási problémák. Ha gond van a géppel, jön egy futár, elviszi és jó esetben néhány hét múlva visszakapjuk a gépünket megjavítva.

Ezzel szemben az asztali gép vásárlója hazavisz jónéhány kartondobozt, felbontogatja őket és nekilát összeszerelni a gépet. Még akkor is macerásnak tűnik, ha értünk a dologhoz és minden alkatrészt sikerült megfelelően összeválogatni. A problémák akkor kezdődnek, amikor otthon derül ki, hogy a processzort nem támogatja az alaplap, a memóriánk csak fele sebességgel működik, esetleg a házba nem fér bele a sok tízezres VGA, és a tápegység belső kábele is rövidebb 5 centivel.

Mint mindenre, erre is létezik megoldás, hiszen asztali gépet is vehetünk készen, összerakva. Ezekből rengeteg félét találunk a piacon, és komoly fejtörést okozhat kiválasztani azt, amelyik a legjobb, legalkalmasabb arra a feladatra, amire szánjuk. Léteznek All-in-One gépek is (amiknek szintén megvan a maguk előnye), de az ilyen előre szerelt, lezárt házú számítógépekkel elveszítjük azt a fajta rugalmasságot, amit az asztali gép nyújthat egy laptoppal szemben. Gyakorlatban ez annyit jelent, hogy az alkatrészeket szabadon cserélgethetjük, illetve ha valami elromlik, akkor nem kell feltétlen az egész gépet lecserélni, hanem csak a hibás alkatrészt.

És itt jövünk mi a képbe! A nálunk vásárolt egyedileg összeállított gépek nincsenek lezárva, így a későbbiekben megmarad a bővítés lehetősége anélkül, hogy a garanciáját elveszítené.

Adott tehát a feladat, állítsuk össze a PC-nket magunk. Ebben kívánunk segítséget nyújtani az alábbi rövid ismertetővel. Lássuk, hogyan építhetjük meg saját PC-nket. Elsőként a fő darabokat ismerhetjük meg, avagy milyen alkatrészekből épül fel manapság egy irodai vagy otthoni munkára szánt „netezgetős, facebookozós, levelezős home-office” gép, illetve egy komolyabb játékra és számításigényes feladatra is alkalmas PC. Ezután a perifériákat és monitorokat részletezzük, a legvégén pedig a többi kiegészítőt.

Ne habozzon felvenni velünk a kapcsolatot, készek vagyunk segíteni!
Szabó Gábor, IT Specialista

+ Teljesen a saját egyedi igényünkre szabható
+ Maximális felhasználói élmény
+ Válogatott, minőségi alkatrészek
+ Független fórumok és tesztek
+ A legjobb ár-érték arány
+ Rugalmas bővíthetőség
+ Könnyű kezelhetőség és karbantartás
+ Egyszerű alkatrészcsere
+ 3 év garancia

Sokan csak internetzésre, levelezésre, facebookozásra, eseteleg néhány dokumentum, táblázat megírására és a fájlok tárolására használják a számítógépüket. Számukra elég lehet egy nem túl bonyolult, belépő szintű költséghatékony asztali számítógép.

A következő szint már nagyobb teljesítmény igényű szoftverekkel dolgozó szerkesztőknek készül, akik már fotó-videó, vagy audió feldolgozással, tervezéssel, fejlesztéssel is foglakoznak. Számukra már a belépő szint nem lesz elegendő, ide már a felsőbb kategóriás gép fog kelleni.

A csúcskategória azoknak a felhasználóknak az igényeit szolgálja ki, akik a legmodernebb és legnagyobb teljesítmény igényű grafikai, videó, mérnöki tervező szoftvereket használják, illetve a legújabb játékok gigantikus grafikai számításigényes megjelenítését szeretnék élvezni. Fontos kiemelni, hogy a költséghatékonyság itt még nagyob szerephez jut, ugyanis a körültekintően kiválasztott alkatrészeken nagyon sok múlik, és akár több tízezret is megtakaríthatunk egy jól kiválasztott alaplap-processzor-ram-videókártya kombináción.

Elérkeztünk a számítógép építés gyakorlati részéhez, az alkatrészek kiválasztásához, összeválogatásához.

– Alaplap
Erre a lapra fogjuk ráépíteni a többi komponenst. Mi a szelekciós szempont, mi a legfontosabb érv?
Lássuk:
1.- később is bővíthető legyen a konfiguráció
2.- maradjon hely a terjeszkedésre
3.- legyen rajta elegendő csatoló/csatlakozó felület

– Processzor
Ez a legdrágább eleme a gépnek. A gépünk sebessége ettől a komponenstől függ. Ha túl gyenge, akkor nagyon sok fejfájást fog okozni.

- Memória
Ezen a téren nincs túl nagy megkötés, talán annyi, hogy 4GB-nál ne legyen kevesebb. A mai korszerű 64bites operációs rendszerek vígan kezelnek szinte bármennyi memóriát. Optimális a 8GB vagy játékokhoz 16GB. Ennél több memória csak akkor kellhet, ha valami olyan szoftvert akarunk használni, ami ezt előírja.

- Merevelemez
Sokáig a HDD jelentette az egyetlen megoldást, de mostanra már elérhetőek lettek a nagyobb SSD-k, amik jóval gyorsabbak, mint elődeik voltak. Az operációs rendszert mindenképpen javasolt egy gyors SSD-re telepíteni, viszont ha nagyobb háttérkapacitásra is igényünk van, akkor mindenképpen a HDD a jó választás.

Nagy számítás igényű feladatok elvégzésére szánt számítógépek egyik fő alaktóeleme a vidókártya. Az alaplapra integrált megjelenítőkkel szembeni nagy előnye, hogy mivel dedikált memóriával szerelték, nem a rendszer "lassabb" memóriáját használja, ezáltal jóval gyorsabb, valamint nem terheli a processzort. A választásnál meg kell határozni és jól be kell lőni a felhasználói igényeket. Egy rosszul megválasztott videókártya nagyon le tudja rontani a felhasználói/játékélményt.

Szükség lesz még a fentieken kívül egy olyan számítógép házra, amibe ezeket a dolgokat beleépítjük. Egyrészt beleférjenek a választott alkatrészek, másrészt a jó hűtésre kell figyelni.
Egy olyan teljesítményű tápegység is kell majd, ami a készüléket árammal látja el. Célszerű ismert, jó nevű gyártók termékeit választani, bízva abban, hogy tervezés során nem követtek el szarvashibát, és az egység megbízhatóan fog olyan teljesítményt leadni, amit ráírtak.

Esetenként optikai meghajtóra is felmerülhet az igény, ha ez nélkülözhetetlen. Billentyűzet és egér, ami szintén szükséges és beviteli eszközként fontos tartozéka a számítógépnek. A vásárlásnál nincs sok szempont, ha csak az nem, hogy tetszik-e. A monitor választék akkora, (méretben-felbontásban-tudásban-árban) hogy leírhatatlan, a HD ready-től (1368x768) a FULL-HD-n (1920x1200) keresztül a 4K-ig (3840x2160). A gépünkhöz csatlakoztathatunk fejhallgatót, mikrofont, a későbbiekben nyomtatót, szkennert, vonalkód olvasót, vagy bármilyen egyéb perifériát is.

Első lépésben az igényeket mérjük fel. Meghatározzuk a fő szempontokat, hogy milyen kritériumoknak kell a gépnek megfelelnie, milyen felhasználási területre kell összpontosítani. Ezt követően írásos ajánlatot adunk. Ebben a fázisban még lehet módosítani, alakítani, finomítani a konfiguráción. A rendelés visszaigazolása után beszerezzük az alkatrészeket, és összeállítjuk a gépet. A hardveres tesztelés után telepítjük az operációs rendszert, valamint a kért szoftvereket.
A kész gép kb. 1-2 munkanap alatt megvan teszteléssel együtt. Kérésre a helyszínre szállítjuk és üzembe is helyezzük, elvégezve az utolsó simításokat, valamint a rendszerbe történő integrációt.
A gépre és a munkánkra 100% garanciát vállalunk!

Kérdése van?


Vegye fel velünk a kapcsolatot!